Vad är bäst att putsa fönster med?

Och hur gör man för att inte få ränder på fönstren?


Det är en bra fråga, att få fönstren rena är inte helt lätt men man kan göra det lättare och svårare för sig. 


Insidan av fönstren är sällan grovt smutsade så som de kan bli på utsidan, speciellt om man bor nära en väg som dammar så insidan är lite lättare att ta hand om än utsidan. Lite av grejen med fönster är ju att man ser igenom dem så det hjälper ju inte att ha bara en sida ren ;)


Men om vi börjar med den lite jobbigare, utsidan så är det så att om det inte är speciellt smutsigt så funkar det med fönsterputs och ett "gäng" rena trasor/papper. Är det däremot mycket smuts så fungerar inte det, oavsett vilken fönsterputs du väljer så kommer det att bli en sörja om du bara sprayar på och försöker torka av. I det fallet så behöver man en hink med varmt / ljummet vatten lite fönsterputs alt några droppar diskmedel och en skrapa. Skrapa som skrapa tänker du kanske men tro mig, jag har testat både billiga gummiskrapor och dyrare avsedda enbart för fönsterputs och skillnaden är enorm så har du stora och många fönster och bor nära en väg kan en bra skrapa vara värt att investera i. Använd en trasa eller en mjuk svamp och tvätta av fönstret, skrapa sedan rent. Torka av skrapan mellan varje drag och om det behövs, om det blir randigt, putsa med fönsterputs och mjuk, ren trasa eller papper. Torka karmen med en egen trasa, inte samma som du använder på glaset. 


Insidan kan man förstås ta på samma sätt men man kan förstås också göra det lite enklare med bara fönsterputs och en trasa/papper. 


Ränderna då? -Ja, det är den svåra delen, putsa utan att få ränder. Vi på Västerbottenssåpa har tagit fram en fönsterputs som (om vi får säga det själva) är mycket effektiv mot just ränderna. Ränderna man kan få är klusterbildningar av olika partiklar, salter i vattnet och kvarblivna partiklar (smuts) det man behöver ha i en fönsterputs är både en del som löser upp smutsen och en del som putsar blankt. Vår fönsterputs består av såpa och etanol (gjord på spannmålsrester) och vatten i en perfekt balans. Tillsammans gör de här beståndsdelarna att man undviker dessa klusterbildningar (ränder) på rutan som är så irriterande. 


I övrigt innehåller den inget annat, ingen färg, ingen parfym, ingen ammoniak. Det är som vanligt när vi gör något - inga onödiga "krumelurer" ;)

Annat glas och speglar kan förstås också putsas med vår fönsterputs.

 

Köp fönsterputs här

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar